Ко смо ми и где смо - cegarskimars.rsСтатистика посета
од 30.10.2017.

Данас: 58
Два дана: 286
Недељно: 968
Месечно: 5314
Годишње: 59093
Укупно: 231421

Највише посета
20.8.2020 1283

О намаЧегарски марш је манифестација која је дуго година постојала као акција извиђачког одреда "Стеван Синђелић" из града Ниша, тако што се одлазило на брдо Чегар, где постоји споменик војводи Стевану Синђелићу и његовим саборцима... Након 2011. године  долази до дугогодишње паузе када нико није походио организовано на Чегарски споменик.
Мада су после нишки градски функционери сваког 31. маја одлазили на Чегарски споменик да положе венац, али никада то није било масовно, нити манифестација достојна славнх предака.

Тек, у пролеће 2017. године удружење Србски Светионик из Београда, поново је покренуло идеју о организованом одласку на брдо Чегар, како би се Нишлије и остали родољуби поклонили дивјунацима из Првог србског устанка, када је наша држава после вишевековног турског робства поново васкрсавала под командом Вожда Карађорђа.Контактирани су водећи нишки медији, направљене су мајице и плакати који су позивали Нишлије да се прикључе шетњи од Ћеле куле до Чегарског споменика (8 км).
Тако је у недељу 28. маја 2017. године око подне кренуло окупљање родољуба из Ниша, Београда, Опова, Шабца код Ћеле  куле, где одржан краћи историјски час о томе шта је Ћеле кула, ко ју је саградио и када. Зашто је она битна за србски народ, шта су страни путописци рекли о њој итд.


Након тога формирана је колона од 50-ак људи, који су походили на брдо Чегар изнад самог града Ниша. Та шетња је трајала око два сата.

Код Чегарског споменика нам је чика Селе Марковић, дугогодишњи чувар одржао историјски час о Чегарској бици, војводи Стевану Синђелићу и његовој погибији. О јунацима који су војевали против далеко јачег непријатеља.


Ово је тек почетак деловања Чегарске бригаде, односно људи који прате дешавања из Првог и Другог србског устанка... односно Србску националну револуцију...


Ви нас свакако можете контактирати на следећи начин:

Београд:  +381 63 283563 Станко

Град Ниш:   +381 64 9933297 Рада

Е-маил: cegarskimars@gmail.comЋеле-кула (тур. kelle kulesi, односно "кула од лобања") је споменик из Првог србског устанка (1804-1813) који је у знак одмазде турски Хуршид-паша изградило од лобања, погинулих србских ратника, предвођених Стеваном Синђелићем, у Чегрској бици, крајем маја 1809.

Француски путописац Алфонс Де Ламартин је 1833. године записао да Србљи морају да сачувају Ћеле кулу како би показали својим потомцима да су њихови преци животима плаћали њихову слободу...

Ово је јединствен случај у Европи да је овако нешто морбидно узида.

 Налази се на 4 км од центра Ниша, на путу ка Бањи.

 Сврстана је у споменике културе од изузетног значаја за Републику Србију и данас представља музејски објекат.


*                *                  *


Споменик на брду Чегар, надомак Ниша, подигнут је на месту где се одвијала чувена битка из Првог србског устанка, у знак сећања на погинуле војнике и војводу Стевана Синђелића.

Споменик на Чегру представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. за Републику Србију

Данашњи споменик у облику куле — симбола српског војног логора. Подигнут је поводом 150. годишњице ослобођења Ниша од Османског царства, 1. јуна 1959.  године.

Првобитни споменик је остао у ниши новог, изнад којег је 1928. године постављено бронзано попрсје Стевана Синђелића, рад вајара Славка Милетића.

Деценијама Чегарски споменик чува Селомир Марковић и његова породица.