Востани Сербије - cegarskimars.rsСтатистика посета
од 30.10.2017.

Данас: 97
Два дана: 265
Недељно: 1175
Месечно: 5357
Годишње: 59748
Укупно: 161553

Највише посета
20.8.2020 1283ПОЕЗИЈА ПРВОГ СРБСКОГ УСТАНКА


Стихови из давних времена када је србска држава после вишевековног робства под Турцима, поново васкрсавала прво под вођством Карађорђа Петровића, а и касније са Милошем Обреновићем, када је стекла наследну кнежевину.Востани Сербије
Ми смо с тобом Карађорђе Петровићу
Ој војводо Синђелићу
Ој Србијо, мила мати


Ћеле-кула (тур. kelle kulesi, односно "кула од лобања") је споменик из Првог србског устанка (1804-1813) који је у знак одмазде турски Хуршид-паша изградило од лобања, погинулих србских ратника, предвођених Стеваном Синђелићем, у Чегрској бици, крајем маја 1809.

Француски путописац Алфонс Де Ламартин је 1833. године записао да Србљи морају да сачувају Ћеле кулу како би показали својим потомцима да су њихови преци животима плаћали њихову слободу...

Ово је јединствен случај у Европи да је овако нешто морбидно узида.

 Налази се на 4 км од центра Ниша, на путу ка Бањи.

 Сврстана је у споменике културе од изузетног значаја за Републику Србију и данас представља музејски објекат.


*                *                  *


Споменик на брду Чегар, надомак Ниша, подигнут је на месту где се одвијала чувена битка из Првог србског устанка, у знак сећања на погинуле војнике и војводу Стевана Синђелића.

Споменик на Чегру представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. за Републику Србију

Данашњи споменик у облику куле — симбола српског војног логора. Подигнут је поводом 150. годишњице ослобођења Ниша од Османског царства, 1. јуна 1959.  године.

Првобитни споменик је остао у ниши новог, изнад којег је 1928. године постављено бронзано попрсје Стевана Синђелића, рад вајара Славка Милетића.

Деценијама Чегарски споменик чува Селомир Марковић и његова породица.