Прикључите се - cegarskimars.rsСтатистика посета
од 30.10.2017.

Данас: 94
Два дана: 262
Недељно: 1172
Месечно: 5354
Годишње: 59745
Укупно: 161550

Највише посета
20.8.2020 1283Чегарски марш се одржава сваке године, крајем маја месеца у Нишу. Тачније, мора да буде недеља, јер тада људи углавном не раде.

Наш циљ је да омасовимо овај марш, где би људима уз дружење и пешачење улепшали са историјским часовима везано за Први србски устанак, Чегарску битку и јунаштво војводе Стевана Синђелића и његових сабораца.

На вама је да овде оставите контакт подакте, ако желите да се укључите, како би направили бољу организацију и координацију доласка у Ниш.

На Чегарски марш не долазе само Нишлије, већ је пожељно да дођу и србски родољуби из других градова Републике Србије, Црне Горе, Вардарске Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније... па чак и дијаспора је добро дошла... јер ако ништа Ниш је најлепши крајем маја месеца.

Старосна доб такође није ограничавајућа. Тачније, пожељно је да људи доведу и најмлађе тј. децу. Управо они треба да уче историју свог народа, а ово је сигурно прави начин.  Да то буде породична шетња тј.  ПАРАДА ПОНОСА.

Ви нас свакако можете контактирати на следећи начин:

Београд:  +381 63 283563 Станко

Град Ниш:   +381 64 9933297 Рада

Е-маил: cegarskimars@gmail.com
Ваше име:
Презиме:
Рођен(а):
Пол:
Место:
Е-маил:
Телефон:
Напомена:


                                               Ћеле-кула (тур. kelle kulesi, односно "кула од лобања") је споменик из Првог србског устанка (1804-1813) који је у знак одмазде турски Хуршид-паша изградило од лобања, погинулих србских ратника, предвођених Стеваном Синђелићем, у Чегрској бици, крајем маја 1809.

Француски путописац Алфонс Де Ламартин је 1833. године записао да Србљи морају да сачувају Ћеле кулу како би показали својим потомцима да су њихови преци животима плаћали њихову слободу...

Ово је јединствен случај у Европи да је овако нешто морбидно узида.

 Налази се на 4 км од центра Ниша, на путу ка Бањи.

 Сврстана је у споменике културе од изузетног значаја за Републику Србију и данас представља музејски објекат.


*                *                  *


Споменик на брду Чегар, надомак Ниша, подигнут је на месту где се одвијала чувена битка из Првог србског устанка, у знак сећања на погинуле војнике и војводу Стевана Синђелића.

Споменик на Чегру представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. за Републику Србију

Данашњи споменик у облику куле — симбола српског војног логора. Подигнут је поводом 150. годишњице ослобођења Ниша од Османског царства, 1. јуна 1959.  године.

Првобитни споменик је остао у ниши новог, изнад којег је 1928. године постављено бронзано попрсје Стевана Синђелића, рад вајара Славка Милетића.

Деценијама Чегарски споменик чува Селомир Марковић и његова породица.